Onderhoud wasmachine

Wil je lang plezier beleven aan je wasmachine dan is een goed onderhoud wasmachine nodig. Volgende tips kunnen je alvast helpen.

Zeefje in de watertoevoer


Controleer op regelmatige tijdstippen de zeefjes aan beide zijde van de opvulleiding van je wasmachine. Deze kunnen namelijk verstopt geraken, wat ervoor gaat zorgen dat uw wasmachine niet voldoende water krijgt en waardoor deze in fout zal vallen. Het gebruik van regenwater vergroot de kans op vervuiling van de zeefje. Dus regelmatig controleren is de boodschap.

 

Voorzorgen bij vorst


Wanneer de wasmachine staat opgesteld in een ruimte waar het onderhevig is aan vorst is het aan te raden bij vorst de vulleiding achteraan de machine te demonteren zodat het water uit de leiding kan. Let op! Sommige leidingen zijn voorzien van een terugslagklep en dienen dus aan beide zijden gedemonteerd te worden.

 

Kalkproblemen


Bij het gebruik van leidingwater gaat er zich een hoeveelheid kalk vastzetten op de trommel en de verwarmingsweerstand van de wasmachine. Dit heeft tot gevolg dat de opwarmtijd van het water aanzienlijk langer wordt, wat dan weer meer energie verbruikt. De hoeveelheid kalk in het water is afhankelijk van de gemeente waar u woonachtig bent. Uw wasmachine kalkvrij houden is essentieel bij uw onderhoud wasmachine.

 

Hoe kan je kalk aanslag voorkomen?

-doe op regelmatige tijdstippen een kookwas met een flinke scheut azijn in het water.

-maak gebruik van regenwater.

-plaats een ontkalker tussen de leidingen.

 

Losse voorwerpen


Controleer voor het gebruik de trommel en de binnenzijde van de deurrubber op losse voorwerpen zoals; sleutel, munten, schroeven,… . Deze kunnen de deurrubber beschadigen en kunnen de aflaatklep van de wastrommel blokkeren waardoor de machine in fout valt.

 

Pluis filter/ afvoerpomp


Tijdens het wassen komen er pluisjes en vervuiling los van de kledingstukken. Deze komen dan terecht in de pluis filter van de afvoerpomp waardoor deze het water niet of niet voldoende kan afvoeren. De wasmachine zal hierdoor in fout vallen, mogelijke problemen die kunnen optreden zijn;

-het niet afvoeren van water.

-wastrommel draait niet.

-wasmachine maakt een raar geluid.

 

Wasmiddellade


De zeep in de wasmiddel lade wordt door middel van water uit de lade en in de trommel gespoeld. Wanneer niet alle zeep uit de lade wordt gespoeld en deze te lang in de lade blijft plakken kan deze zich gaan vastzetten en wordt dit een broeihaard voor bacteriën.

Om dit te vermijden is het aan te raden de lade op regelmatige tijdstippen te demonteren en grondig te reinigen. Reinig ook de binnenkant in de wasmachine waar de lade in gaat.

 

Vetluis


Vetluis of zeepluis zijn geen echte luizen maar een vettige substantie die ontstaat  door lichaamsvet, haar en huidschilfers in reactie met wasmiddel. Vetluis is een broeihaard voor bacteriën. Daar men deze tijden steeds op lagere temperaturen gaat wassen kunnen deze bacteriën makkelijk overleven in de wastrommel. Hebt u last van vetluis, een vettige laag in de wastrommel of kleding die muf ruikt na het wassen? Doe dan een flinke schep soda rechtstreeks in de trommel en draai een lege machine kookwas (op de hoogst mogelijke temperatuur). Wanneer je thuis veel wast is het aan te raden dit wekelijks te doen. Hoe kan je vetluis voorkomen?

-laat de deur open staan bij niet gebruik van de machine

-gebruik niet te veel wasmiddel, dit werkt averechts.

-doe op regelmatige tijdstippen een kookwas.

 

Stop de wasmachine niet te vol


Zorg ervoor dat je de wasmachine nooit te vol laad dwz max. 80% van de trommel opvullen. Dit kan je controleren door je hand op het wasgoed in de trommel te leggen en wanneer er nog een 15cm tussen je hand en de bovenkant van de trommel heb je voldoende was geladen. Het te vol laden van de trommel kan er voor zorgen dat het wasgoed niet voldoende kan ronddraaien waardoor het resultaat niet proper kan zijn. Verder is het overladen van een wasmachine schadelijk voor de schokdempers en de lagers van de wastrommel.

 

Wasmiddel doseren


De wasmachines van tegenwoordig verbruiken steeds minder water waardoor het nodig is de dosering van het wasmiddel aan te passen. Wanneer je te veel zeep gebruikt blijven er te veel zeepresten achter in de wasmachine wat ervoor kan zorgen dat de wastrommel gaat stinken en vetluis veroorzaken. Bij gebruik van te weinig zeep bestaat de kans dat er vuilresten achterblijven op het wasgoed. Lees daarom steeds goed de verpakking van het wasmiddel om de juiste dosering te kennen.

Plaats een reactie